Apakah Masalah Faraj Yang Paling Biasa Dan Kerap Berlaku?

  • by

Keadaan-keadaan ini mungkin mempengaruhi kesihatan faraj anda termasuk:

Masalah Seksual

Ini mungkin termasuk kesakitan berterusan atau berulang tepat sebelum, semasa atau selepas hubungan seks (dispareunia). Kesakitan semasa penembusan mungkin disebabkan oleh kekejangan otot dinding vagina yang tidak disengajakan (vaginismus). Otot di dasar pelvic boleh menjadi tegang, menyebabkan kesakitan dan kesakitan kronik semasa hubungan seksual. Kekeringan faraj, yang sering berlaku selepas menopaus, juga boleh menyebabkan rasa sakit semasa hubungan seksual.

Jangkitan Kelamin

Pelbagai jangkitan kelamin boleh mempengaruhi faraj, termasuk klamidia, gonorea, ketuat genital, sifilis dan herpes genital. Tanda-tanda mungkin termasuk juga keputihan yang tidak normal atau luka pada alat kelamin.

Faraj

Jangkitan atau perubahan keseimbangan normal ragi dan bakteria vagina boleh menyebabkan keradangan pada vagina (vaginitis). Gejala termasuk keputihan, bau, gatal dan sakit. Jenis vaginitis yang biasa termasuk vaginosis bakteria, jangkitan yis dan trichomoniasis.

Kelonggaran Lantai Pelvis

Sekiranya ligamen sokongan dan tisu penghubung yang menahan rahim dan dinding faraj di tempat menjadi lemah, rahim, pundi kencing, rektum atau dinding faraj mungkin tergelincir (prolaps). Ini mungkin menyebabkan kebocoran air kencing semasa batuk dan bersin atau bengkak pada vagina.

Lain-Lain Penyebab

Kista faraj boleh menyebabkan kesakitan semasa hubungan seks atau menyukarkan memasukkan tampon. Kanser faraj – yang mungkin pertama kali muncul sebagai pendarahan faraj selepas menopaus atau hubungan seks – juga merupakan kemungkinan yang jarang berlaku.

Apakah Tanda Atau Gejala Masalah Faraj?

Rujuk doktor anda sekiranya anda menyedari:

  1. Perubahan warna, bau atau jumlah keputihan
  2. Kemerahan atau gatal pada faraj
  3. Pendarahan faraj antara tempoh, selepas hubungan seks atau selepas menopaus
  4. Jisim atau lebam di faraj anda
  5. Sakit semasa persetubuhan

Anda mungkin tidak perlu berjumpa doktor setiap kali anda mengalami kerengsaan dan keputihan vagina, terutamanya jika anda pernah didiagnosis dengan jangkitan yis vagina pada masa lalu dan anda mengalami tanda dan gejala yang serupa. Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk menggunakan ubat bebas dan gejala anda tidak hilang, berjumpa dengan doktor anda.

Apa yang boleh saya lakukan untuk menjaga kesihatan faraj saya?

Anda boleh mengambil langkah-langkah untuk melindungi kesihatan faraj dan kesihatan keseluruhan anda. Sebagai contoh:

Bertanggungjawab Secara Seksual

Gunakan kondom atau jaga hubungan monogami bersama pasangan yang bebas daripada jangkitan kelamin. Sekiranya anda menggunakan alat permainan seks, bersihkannya selepas setiap penggunaan.

Dapatkan Vaksin

Vaksinasi dapat melindungi anda dari HPV, virus yang berkaitan dengan barah serviks, dan juga hepatitis B – jangkitan hati yang serius yang dapat merebak melalui hubungan seksual.

Lakukan Senaman Kegel

Latihan Kegel dapat membantu menguatkan otot-otot dasar pelvis anda jika anda mengalami prolaps, kebocoran air kencing atau kelemahan dasar panggul.

Ketahui Ubat Anda

Bincangkan penggunaan ubat dan kemungkinan kesan sampingan faraj dengan doktor anda. Penggunaan serum seperti Vdara Forever juga mampu memulihara & memelihara vagina anda secara dalaman dengan pengambilan yang konsisten.

Hadkan Jumlah Alkohol Yang Anda Minum Dan Jangan Merokok

Penyalahgunaan alkohol kronik boleh merosakkan fungsi seksual. Nikotin boleh menghalang rangsangan seksual. Penyalahgunaan bahan juga boleh menyebabkan kesihatan fizikal dan mental yang buruk, yang boleh mempengaruhi fungsi seksual.

Walaupun tidak semua masalah vagina dapat dicegah, pemeriksaan berkala dapat membantu memastikan bahawa masalah yang mempengaruhi vagina anda didiagnosis secepat mungkin. Jangan biarkan rasa malu menghalang anda daripada bercakap dengan doktor anda mengenai sebarang masalah yang mungkin anda alami mengenai kesihatan faraj anda.